Sforăitul des este însoțit de apnee – stop respirator. “Eu sforăi, dar dorm bine, doar că nicicum nu pot dormi suficient” – se aude de la pacienți.
Din limba Greacă apnee se traduce ca lipsa respirației (“a” – lipsă, “pnee” – vânt). Apnee poate fi de diferite tipuri, dar acum vom vorbi despre consecințile îngustării tractului respirator. Apnee constant provoacă starea, care în limba medicală se numește Sindromul de Apnee Obstructiv în Somn (SAOS).
SAOS începe cu simplu sforăit intensivitatea căruia lent crește. Întâi omul care sforăie deranjează doar oamenii apropiați, care dorm alături. Apoi ei sunt nevoiți să-și schimbe dormitorul. Dar peste ceva timp vecinii sunt interesați de “cine este eroul”.
Stopul respirator poate rămâne neobservat, dacă nimeni nu are grijă de omul adormit, mai ales dacă el doarme aparte. Dar opririle în timpul respirației devin tot mai grave și mai lungi. Și deja omul apropiat când aude liniștea noaptea se gândește: “oare nu s-a oprit respirația? – …28…29…30…hrrrrrrrrrr – totul este bine, respiră”. Bineînțeles începe sa-și facă griji, încearcă să-l convingă să vizite medicul, dar omul cu sforăitul zice că se simte bine. Și mai gravă e situația când omul traiește singur.
Ce urmează? – un minut fără respirație nu mai este limită, mergem spre un nou “record”. Problema de a se recupera fără o ceașcă de cafea sau ceai intens, dureri de cap și somnolența în timpul zilei devin companionii permanenți al omului care suferă de apnee.
Păstrând speranța că totul va trece, omul poate ignora hipertensiunea arterială, neatenție, tulburări de memorie, creșterea necontrolată a greutății corporale; toată vina se dă doar pe stres. Consecințile SAOS crează teme pentru mai multe postări.
SAOS face pericol, pentru că atunci când apare o deteriorare clară a bunăstării acest lucru este departe de stadiul inițial al bolii.
Dacă și Dumneavoastră sunteți conștient de consecințele grave în cauza SAOS, contactați-ne pe numărul 068979444 (Telegram, WhatsApp, Viber) sau în direct pentru o consultație.