PENTRU MEDICI
Diagnosticarea dereglărilor de respiraţie în timpul somnului
Noi oferim medicilor metodele obiective de diagnostică funcţionale a apneei obstructive de somn verificate şi certificate în SUA şi Europa (monitorizarea respiratorie computerizată (MRC) sau somnografia computerizată (SGC) care cu succes se aplică în toate ţările dezvoltate ale lumii. Dispozitivele diagnostice sunt portative, ele permit pacientului să doarmă acasă în condiţii obişnuite de confort, astfel uşurând considerabil luarea deciziei pozitive privind efectuarea studiului. Pacientul cu ajutorul instructorului video sau prin conferinţă video cu instructorul nostru, instalează dispozitivul înainte de somn. A doua zi datele de pe dispozitiv se expediază medicului şi pe baza lor medicul în decursul a 10-15 minute poate genera un raport, stabili diagnoza şi elabora recomandările de tratament. Astfel, se reduce considerabil timpul cheltuit de medic şi de pacient.
1. Pacientul se adresează medicului pentru consultare, iar …
2. STOPAPNOE emite pacientului dispozitivul, asigură instructajul …
3. Dimineaţa datele înregistrate se transmit la un server unde …
4. Medicul obţine raportul generat pe baza datelor înregistrate …
1. Pacientul se adresează medicului pentru consultare, iar medicul, având suspiciuni de dereglări de respiraţie în timpul somnului, îl trimite pe pacient la STOPAPNOE pentru efectuarea examenului medical.
Adese ori medicii practici au nevoie de a confirma sau de a exclude SAOS, deoarece el poate servi drept un factor de majorare a riscului stărilor comorbide. SAOS la etapele incipiente ale bolii poate să nu aibă o imagine clinică clară, dar poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătăţii pacientului. În aceste cazuri este foarte important de a cunoaşte ce se întâmplă cu organismul pacientului în timpul nopţii când el nu cunoaşte despre dereglările posibile şi respectiv, nu le poate povesti medicului. Platforma noastră permite o diagnosticare mult mai simplă decât în trecutul apropiat. Pacientul simplu comandă acest serviciu prin reţeaua Internet.
2. STOPAPNOE emite pacientului dispozitivul, asigură instructajul privind instalarea lui prin Internet, sau pacientul singur poate privi materialul video educaţional.
După adresare la noi pacientul primeşte dispozitivul şi în mod independent sau prin teleconferinţă cu specialistul nostru instalează senzorii. În decursul somnului aparatul înregistrează parametrii fiziologici: saturaţia sângelui cu oxigen, frecvenţa bătăilor cardiace, răspândirea undei de impuls, ritmul cardiac, tonusul vaselor sanguine arteriale periferice, poziţia corpului, înregistrează parametrii de respiraţie prin nas şi gură, înregistrează horăitul, înregistrează eforturile respiratorii ale muşchilor cutiei toracice şi mişcările microscopice ale extremităţilor.
3. Dimineaţa datele înregistrate se transmit la un server unde se procesează cu ajutorul unui algoritm specializat.
Pacientul obţine rezultatul neprocesat al studiului care la solicitarea sa se expediază medicului. Din raport se poate vedea intensitatea şi caracterul horăitului, tipurile dereglărilor de respiraţie înregistrate în timpul somnului, durata de timp în care pacientul nu a respirat, desenul curbei de oxigen, concentraţia de oxigen în timpul somnului şi în stare de vigilenţă, curba ritmului cardiac şi mai multe alte date.
4. Medicul obţine raportul generat pe baza datelor înregistrate, precizează diagnoza sau prescrie investigaţii suplimentare.
Tabelele statistice oferă medicului datele generale privind funcţionarea sistemelor principale ale organismului. Este important că toţi parametrii susnumiţi se înregistrează în cadrul unei singure investigaţii şi medicul, având întreaga imagine clinică, poate stabili diagnoza precisă. Pentru analiză se utilizează algoritmele producătorului dispozitivelor, precizia cărora la 90% corespunde standardului de aur în domeniul investigaţiilor în somnologie modernă mondială — Polisomnografie.
STOPAPNOE ASIGURĂ INSTRUIREA MEDICILOR ÎN UTILIZAREA PROGRAMULUI ŞI DISPOZITIVELOR FIZICE
Dispozitivul inovaţional WatchPAT fabricat de compania israeliană «Itamar Medical» este patentat, validat prin studii corespunzătoare şi a primit toate autorizaţiile Agenţiei FDA din SUA şi marcajul de calitate european CE. Această tehnologie se bazează pe utilizarea semnalului PAT (Peripheral Arterial Tone) şi algoritmul unic care calculează gradul de dependenţă a tonusului vaselor sanguine ale falangei degetului de parametrii fiziologici ai organismului. În urma cercetărilor efectuate s-a dovedit că interpretarea semnalului PAT permite de a evalua destul de precis activitatea sistemului nervos vegetativ, de a diferenţia etapele somnului, de a depista dereglările de respiraţie în timpul somnului. În combinaţie cu datele pulsoximetrului incorporat în senzorul РАТ este posibilă înregistrarea gradului de desaturaţie şi astfel poate fi obţinută imaginea unei hipoxemii acute sau cronice. WatchPAT mai are şi un senzor de horăit, de poziţie a corpului şi un actigraf care permit de a obţine imaginea completă a stării organismului pacientului în timpul somnului.
Aparatul WatchPAT vă oferă simplicitate, precizie şi accesibilitate. Aplicaţia simplă încărcată în orice smartphone transmite datele de pe 7 canale pe un cloud-server.
AVANTAJELE ŞI CARACTERUL INOVAŢIONAL
ACCESIBILITATEA DE PRETUTINDENI
- fişierul raportului este accesibil în cloud, la orice moment convenabil pentru medic. El nu are nevoie să se deplaseze în mod obligatoriu la birou pentru a face cunoştinţă cu rezultatele obţinute, el le poate accesa de pe smartphone-ul său.
DISPOZITIV DE UNICA FOLOSINŢĂ
Nu mai este nevoie de a restitui dispozitivul – nu mai trebuie să vă irosiţi timpul pentru a trece informaţia de pe dispozitiv în calculator sau pentru a încărca dispozitivul.
- Economie de timp pentru medic şi pacient — nu mai este nevoie de a restitui dispozitivul.
- Nu mai există riscul de infecţii, deoarece după utilizare dispozitivul este îndepărtat.
- Nu este nevoie de dezinfectare.
- O soluţie ideală pentru pacienţii aflaţi în regiuni îndepărtate sau care nu pot fi transportaţi.
- Simplificarea administrării bazei de date – accesul la datele pacienţilor dumneavoastră este deja sistematizat şi se efectuează pe server.
DURATA ADEVĂRATĂ A SOMNULUI:
– datorită senzorului inovaţional şi algoritmului de procesare a datelor a devenit posibilă determinarea duratei adevărate a somnului, şi nu doar a timpului în care pacientul se află în pat. Astfel, a crescut considerabil precizia calculării tuturor parametrilor respiratorii asociaţi cu starea de somn. Este dovedit faptul că WatchPAT determină parametrul Apnee/hipopnee şi indiciul evenimentelor respiratorii mult mai precis în comparaţie cu toate dispozitivele de diagnosticare în condiţii de ambulatoriu a dereglărilor respiratorii de somn existente la momentul de faţă (e vorba şi de procesare automatizată a datelor, medicul la dorinţă poate corecta raportul – fapt care de obicei nu este necesar).
IMAGINEA AUTENTICĂ A ARHITECTURII SOMNULUI
– WatchPAT este un dispozitiv clinic validat, el oferă medicului datele precise privind etapele somnului (HIPNOGRAMA, în caz de necesitate la scara de 30 secunde) şi datele privind ponderile procentuale ale somnului РЕМ şi non-РЕМ, alte date statistice utile, cum sunt, de exemplu, latenţa de somn.
IDENTIFICAREA PRECISĂ A APNEEI CENTRALIZATE
– diferenţierea clinic dovedită a tuturor tipurilor de apnee, algoritmul special calculează ponderea între Respiraţia Chain-Stokes şi Durata Adevărată a Somnului, demonstrând toate evenimentele de apnee centrală.
RAPORTUL COMPLEX COMPLET
– centralizarea tuturor datelor necesare pe o pagină А4 cu care medicul poate face cunoştinţă în câteva minute şi obţine o imagine clară privind starea pacientului.
RESPECTAREA STANDARDELOR ААСМ2017 ale Academiei Americane de Cercetare a Dereglărilor de Somn ААSМ2017 privind însoţirea clinică a pacienţilor cu diferite forme de apnee de somn – dispozitivul WATCHPAT este preponderent recomandat de FDA şi AASM pentru diagnosticarea sindromului de apnee de somn. La momentul de faţă SGC ca studiu primar în SUA este o soluţie preferenţială în majoritatea cazurilor, în comparaţie cu polisomnografie, dată fiind precizia, confortul pentru pacient şi costul mult mai redus al studiului, în comparaţie cu polisomnografia.
Dacă comparăm numărul de om-ore consumat de medicii şi personalul medical pentru procesarea datelor PSG şi SGC, devine evident de ce s-a luat aşa o decizie. În SUA şi în Europa doar perfectarea trimiterii la polisomnografie necesită cel puţin o jumătate de oră de lucru a unui medic, deoarece costul PSG este înalt, el este obligat să justifice necesitatea acestei investigaţii companiilor de asigurări. Cu SGC totul este mult mai simplu, această metodă are o sensibilitate excelentă.
CA INVESTIGAŢIE DE SCREENING SGC ESTE MAI MULT DE CÂT INFORMATIVĂ, IAR DACĂ DUPĂ EFECTUAREA SGC MAI RĂMÂN OARECARE CHESTIUNI NESOLUŢIONATE, PACIENTULUI I SE RECOMANDĂ EFECTUAREA POLISOMNOGRAFIEI.