Calitatea vieții sexuale și stop respirator

Calitatea vieții sexuale și stop respirator

Bărbații noștri răspund la întrebarea despre calitatea vieței intime aproximativ astfel: “la mine în pat totul este absolut extraordinar”, “sunt puternic ca taurul”, sau “în pat sunt leu adevărat”. E destul de complicat să fii deschis și sincer în astfel de întrebări cu om străin.

Dar peste câteva luni de terapie eu primesc astfel de mesaje de la soțiile pacienților:

“Vă mulțumesc, că ne-ați salvat familia, eu credeam deja că are pe altcineva, căci nu avea deloc interes față de mine!”;

“Mie îmi părea că el are probleme în domeniul dat, pentru că el întotdeauna adoarme imediat ce se duce la culcare, credeam că face acest lucru intenționat să nu-i fie rușine…”.

Unii bărbați la fel recunosc cu jena, că deja erau gata să renunțe la sine și credeau că a venit bătrânețea, dar au început terapia și au simțit că mai sunt “oho-ho!”.
Aproape nimeni nu vede legătura între opriri de respirație și probleme în viața intimă, dar ar trebui. Pentru că când corpul este bolnav, el oprește funcțiile care le consideră neimportante pentru a salva viața.

  • Omul care suferă de apnee nu poate dormi suficient și la fel nu poate să se recupere, pentru că structura somnului este perturbată. Ce fel de reproducere?! Ar fi trebuit să se târască până la pat seara…
  • În timpul somnului, hormonul de creștere se eliberează în creier, hormonul dat este responsabil pentru distribuția grăsimilor în corp și rata metabolică. Din absența somnului calitativ producția sa scade și în loc să “topească” grăsimile în timpul somnului ele se acumulează, – omul devine mai gras.
  • Scăderea producției de testosteron la fel este datorită somnului intermitent. La bărbați tineri, acest hormon este responsabil pentru calitățile masculine: activitate sexuală, dezvoltarea masei musculare, spirit de luptă, agresiune pentru o competiție de succes între propriul tip. În absența testosteronului, bărbatului nu-i ajung resursele interne pentru a menține starea de spirit de luptă, dar pentru realizarea interesului sexual , este nevoie de a arata agresiunea. De la starea de tigru bărbatul încet trece în starea motanașului rotunjit.
  • Slăbirea erecției: datorită obezității organelor interne, vasele pelvisului sunt mai puțin alimentate cu sânge; acolo unde nu este tensiunea arterială – nu este nici erecție.
  • Aici adaugăm și factorul psihoemoțional – bărbatul pierde încrederea în sine, apare anxietatea și frica că nimic nu va funcționa.

Încerc să-l parafrazez pe Freud: “Sexul este o forță teribilă”, este trist dacă nu te poți bucura de el cu savoare.