Sindromul de apnee obstructivă în somn

Sindromul de apnee obstructivă în somn

Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) este caracterizat de pauze respiratorii din cauza îngustării severe a căilor respiratorii superioare în timpul somnului, însoțit de scăderea oxigenului și de perturbarea structurii fiziologice a somnului.

Aceasta apare pe fondul sforăitului puternic și întrerupt.

1. Cauza hipertensiunii: suprasolicitarea fizică în timpul mișcărilor respiratorii în momentul închiderii gâtului, persoana depune eforturi excesive pentru a inspira.

2. Fiecare oprire a respirației determină trezirea micropică a creierului și activarea sistemului nervos simpatic, adică, în loc să se odihnească, corpul este adus într-o stare de anxietate și pregătire pentru activitate, în timp ce ar trebui să doarmă.

3. Datorită activării sistemului simpatic, se eliberează cantități neobișnuite de adrenalină și noradrenalină, care îngustează vasele de sânge și cresc tensiunea arterială.

4. Ritmul cardiac accelerat împreună cu forța crescută a contracțiilor cardiace măresc viteza fluxului sanguin prin vasele de sânge, iar tensiunea arterială crește și mai mult.

5. Scăderea oxigenului și suprasaturarea cu dioxid de carbon provoacă tulburări ale sensibilității baroreceptorilor din vasele de sânge, care influențează secreția hormonului „vasopresină”, crescând activitatea rinichilor în eliminarea lichidelor, însă aceasta este o măsură temporară – sângele se îngroașă, accentuând creșterea presiunii.

6. Scăderea cronică a concentrației de oxigen din sânge determină eliberarea compensatorie a unui număr mai mare de eritrocite în vasele de sânge, adică sângele devine mai concentrat și mai vâscos, ceea ce ridică, de asemenea, presiunea, iar inimii îi este mai dificil să-l pompeze prin vase.

7. Apneea în somn contribuie la ateroscleroza generalizată a tuturor vaselor de sânge din organism, care îngustează și privează și mai mult de elasticitate cursul vaselor de sânge.
Toate aceste și alte motive, în complex, declanșează o serie de procese stresante în organismul uman și duc la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, care este un factor de risc pentru infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Dacă dumneavoastră sau cei dragi sforăiți și vă sufocați în somn, sunați la numărul de telefon +373 68 979 444 pentru a vă programa la o consultație și a începe tratamentul în timp util.